رسم و رسومات جشن حنابندان
یکی از رسم های ایرانیان قبل از عروسی، رسم و رسومات جشن حنابندان می باشد. مراسم حنابندان از مراسم هایی است که پیش از شب عروسی برگزار می شود. مراسم حنابندان میان برخی از قومیت ها از اهمیت ویژه تری برخوردار است. بعضی از افراد و خانواده رسم ندارند مراسم حنابندان را برگزار کنند و آن را به کلی حذف می کنند آداب روز عروسی.
این مراسم این گونه است که خانواده داماد در منزل خودشان حنا و کادوهای عروس را تزئین می کنند. و به همراه جشن و پایکوبی به خانه ی عروس می برند. حنابندان در خانه عروس برگزار می شود. و هزینه این مراسم، به عهده پدر عروس می باشد. مراسم حنابندان در شهر های مختلف ایران و قومیت های مختلف تفاوت دارد. جالب این است که فقط در کشور ایران نیست که مراسم حنابندان برگزار می شود، بلکه در کشور ترکیه نیز رسم دارند این مراسم را برگزار کنند.
برای مثال رسم و رسومات جشن حنابندان در شهر هایی مانند تبریز و اصفهان از جذاب ترین مراسم های عروسی به حساب می آید. در زمان های قدیم این مراسم شب قبل مراسم عروسی برگزار می شد. اما امروزه بدلیل اینکه عروس و داماد خسته می شوند، این مراسم 2 و 3 روز قبلا از مراسم عروسی برگزار می شود.
مراسم حنابندان چگونه است؟
یکی از مهم ترین رسم و رسومات جشن حنابندان این است که عروس و داماد به دست هم حنا می زنند. مهمان ها نیز در صورت تمایل به دست های خود حنا می زنند. یکی از مراسم های حنابندان این است که یک طراح حنا به مجلس می آورند. تا روی دست مهمانان را با حنا طراحی کند. در مراسم حنابندان گیفت هایی نیز در نظر گرفته می شود و بین مهمانان به عنوان یادبود داده می شود.
در شب برا تزئین حنا و وسایل عروس بیشتر از تم های سنتی استفاده می شود. استفاده از کوسن های شکلاتی و پرده های بلند قرمز به همراه ظروف مسی و فانوس های قدیمی از دکور های مراسم حنابندان می باشد. در هر قومیتی مراسم حنابندان متفاوت است . برای مثال در سیستان و بلوچستان موقع حنا بردن، شعری محلی توسط خانواده داماد خوانده می شود و در شهر های دیگر این شعر به شور خلاصه تر و متفاوت تر خوانده می شود.
پذیرایی در مراسم حنابندان بر عهده خانواده عروس می باشد. معمولا بیشتر مراسم های حنابندان بعد از شام برگزار می شود. در گذشته برای تزئین حنا آن را خیس می کردند.و در ظرفی می ریختند. دور آن را با گل و شمع تزئین می کردند. اما امروزه تزئین حنا تغییر کرده است و مراسم حنابندان مجلل تر شده است. امروزه تزئین حنا به صورت کیک چند طبقه و با استفاده از ظروف شیشه ای کوچک و تبدیل حنا به گیفت، استفاده از شابلون های مختلف برای تزئین حنا و… اجرا می شود فیلمبرداری عروسی ارزان قیمت.
لباس حنابندان

لباس حنابندان
در رسم و رسومات جشن حنابندان، لباس عروس نمی پوشند. لباس این شب باید ساده تر از لباس روز عروسی باشد. طرح و پارچه لباس. این شب برای عروس خانم باید به گونه ای باشد که تفاوت عروس با سایر مهمان ها مشخص شود. عروس خانم در شب حنابندان با یک رنگ لباس خاص و گذاشتن تاج روی سر در این مراسم حضور پیدا می کند. لباس هایی در رنگ های قرمز، کالباسی، آبی و رنگ های روشن در این مراسم مناسب می باشد لیست تدارکات عروسی.
در برخی از شهر هایی مانند تبریز رسم و رسومات حنابندان بیشتر از شهر هایی همچون تهران، اهمیت داده می شود. این جشن کهن و قدیمی جای خود را به مهمانی های مجردی و جشن های خداحافظی با دوران مجردی و ورود به تاهل داده است.